When Talking About Politics

Bile lepak di rumah which is ade mak ngan abah msti nk bukak cerita pasal politics and aku plak kadg2 tak paham dgn politics and tak tawu nk ckp ape tp slalu nye my parent jerk yg slalu berckp pasal politics ni and sgt rancak. When talking about politics, my parents always support the government that mean BN lahhh, org melayu yg tidak lari dengan perjuangan tp ade yg segelintir "jd melayu mudah lupa". . .

Macam biasa lah kalau lepak dngn org yg sokong kerajaan msti lah nk ckp pembangkang tuh tak betul, semua org akan ckp macam tuh. so org yg macam aku ni tak tawu dgn politics dngr je lahhhh and kadg2 betul gak kata dorang yg sokong kerajaan. Tp bile lepak dngn org yg sokong pembangkang akan kata kerajaan salah and tak adil utk rakyat. Mereka berkata sbb mereka tak merasakan nikmat sbgai rakyat yg di pimpin oleh BN, mereka nk pembangkang yg jd pemimpin supaya mereka bole hdup lebih senang daripada pemimping skrng.

Bg org yg sokong kerajaan macam my parent, mereka sokong sbb mereka merasakan mereka sudah cukup senang even tak berapa nk senang berbanding bila org bukan MELAYU yang jd pemimpin, mereka tidak yakin dgn pembangkang yang dari golongan melayu akan jadi pemimpin.

Bile jd macam nie, yg kerajaan is dari golongan melayu dan pembangkang jugak dr golongan melayu tapi ape yg dirancang oleh org bkn melayu utk jd pemimpin dan ape yang akan terjadi abila org melayu skrang tidak lagi jd pemimpin. Adakah pembangkang yang dari golongan melayu akan jadi pemimpin atau jadi hero selepas MALAYSIA jatuh ke atas tgn org bukan melayu. Bila bukan org melayu yang akan jadi pemimpin baru la org2 yang giler kuasa ni nk sedar and on that time is too late for them to realize.

My opinion, Malaysia patut ada pembangkang tapi tidak perlu mereka sesama MELAYU berpecah belah untuk merebut kuasa, why not mereka (pembangkang) just tegur atau bangkang apa yang kerajaan buat salah and patut ke mereka kutuk atau hina dengan pemimpin sekarang smata2 untuk kepentingan diri sendiri.

Aku berkata bkn sbb aku anak peneroka yang menyokong BN tp aku berkata sbb bile kite sesama melayu berpecah belah, sesungguhnya org bkn melayu yang akan jadi pemimpin and time tuh semua org melayu akan hidup seperti orang2 melayu di singapura.


p/s: pru akan datang tak tahu nk pangkah apa.?

0 Say Something:

Post a Comment

 
Powered by Blogger | Downloaded from Free Templates