How To Remove Shortcut Virus



Ramai yang rs geram, marah dan juga tekanan apabiLa pendrive yang di cucuk ke dalam laptop atau PC terdapat virus shortcut atau RECYCLER Folder. Folder yang di pendrive tersebut akan menjadi shortcut folder and of course tak boleh nk open that folder. Ramai org tidak tahu ape solution nyer and mostly org akan format terus pendrive tuh tp actually ade cara untuk membuangnya even kita tiada anti-virus just use command prompt.








                                                         
Jgn risau sbb virus ni tidak la merbahaya just dia membuatkan folder tak boleh bukak dan tiada effect pada laptop atau pc pun.

Lets me share the solution to resolve this matter.


Just follow the below steps …..
Click on Start =>Run =>type cmd and click on OK. 
Atau go to Start =>All Program =>Accessories =>Command Prompt

Di sini saya menganggap letter pendrive sbg F: 

Enter this command.
attrib -h -r -s /s /d f:\*.*
You can copy the above command --> Right-click in the Command Prompt and 
paste it. 

Note : Don't forget to replace the letter F with your pen drive letter. 

Now press "Enter". 
That’s it!! Good Luck and Selamat mencuba

1 Say Something:

rebellion said...

kalo aku tak silap lah, ni kesan malware. Antivirus dari Indonesia, Samdav boleh clean mende ni. aku try jugak lah kat pejabat aku, memang berhasil, kalo gune command promt ni pun ok.

Post a Comment

 
Powered by Blogger | Downloaded from Free Templates