cita-cita


Nak habaq mai cita-cita aku dari kecik smpai la skrang tidak pernah tetap asik berubah2 jerk, sbb apa.? Knpa berubah? Ni la aku nk habaq kat semua, dan jdkan lah sebahagiannya sbg pengajaran, especially yang masih di sekolah tuhhh


Dulu time sekolah rendah, bg tahu kt cikgu nk jd doctor, nk jadi askar, tp bila sekolah menengah rs best plak dngan jd ckgu, asik marah2 anak murid jerk, dan time tuh aku rs nk jd ckgu . . . hahaha. Mmg funny bile ingt balik . . . aku rs korang pun akan ckp cita2 time sekolah macam aku jugak kan .TAK PAYAH NK TIPU . . . aku da kaji . !!!!



Tuhhh time skolah and time skolah aku malas sngt, bile mls mcam mane nk jd ckgu, mcm mne nk jd askar atau doctor? Skrng bile ingt balik rugi tak blajar btul2 . . . tp nasib aku baik lepas skolah dpt masuk IKM (institute kemahiran MARA), time ni cita2 aku nk jd technician jerk, aku tak demand lebih2 punnnnn!! So lepas abis IKM aku pun dpt keje as technician. . . gaji ok tp bila lama2 rs mcm tak cukup lak sbb taraf hidup smkin lama smakin tinggi so aku berhenti kerja dan skrng ni aku stdy kat GMi ( german Malaysian institute) dan cita2 aku time di sini nk jd machinist jerk and hope it will be reality.

Kat situ kite boleh jd kan pengajaran, sbenarnye kalau kite bljar dr skolah rendah lg, perjalanan untuk maju kan taraf hdup mnjadi singkat, mcm aku skrng baru rs agak menyesal kerana tak planning perjalanan hdup dngn btull, so sape yg masih bersekolah tuh, plan la hdup dgn pk matlamat, jgn nk huha-huha jerk, rugi nnti and actually kite boleh nk huha-huha time kite da kat menara gading ada masa dyer untuk kita enjoy . . .

Now, Pk pasal umo plak . . . bila da umo da tuwe ni rs nk jd ustaz jerk sbb skrng ni rs rugi bile kite hbis mse dgn dunia, akhirat tak nk pk pun , bile tgk imam muda tuhh, seronok dgn kehidupan mereka. Bg adik2 yang masih muda tuh, ingt la akhirat sblm da tuwe nie, susa nk ubah jd baik, mgkin yang dpt hidayah tuh senang la dyer nk berubah, tp kalau mereka yang keras mcm aku niee, nk berubah macam2 halangan, kadg2 mmber pun mempertikai dgn kebaikan yang kite nk kecapi tp nk tak nak kite kena jd baik sbb skrng dunia da akhir zaman, kite tidak tahu bila pksi matahari akan bertukar. Bile da umo mcm ni baru kite nk ingt sume kannn . time tuhhhh adik2 akan rs menyesal sngt . 

So jd la baik dr muda, plan hidup dngn bijak, blajar rajin2, apa yang ada kat sekolah tuh semua pnting bila kite da tuwe nnti. RENUNG2 KAN LAHHH



4 Say Something:

cik ayuni said...

thx for the advice bro,
thx jgak coz share xperience..
tp kat2 mne2 pon adew rezki..yg penting usaha..ye dakk..

gmiDOTstudent09 said...

@cik ayuni wlcome ayuni, yup mmg rezki tuh di mana. . tp ngan zaman skrng ni susa nk cri rezki kalau kite tak pndai . . org yg ade degree lom tntu senang dpt keje

liza nora said...

haha.. i punya ambition lagi la. nk jdi florist.. end up kje optical cnter. thn skg wt dgree, offce system.. none of them are related..

gmiDOTstudent09 said...

@liza nora tu la dyer annn . tp pas degree pun kite tak tawu lg keje ape . kadg2 related dngn kelulusan . kadg2 tak pun . hope awk jd la org yg bergune . hehehe

Post a Comment

 
Powered by Blogger | Downloaded from Free Templates