FOLLOWER vs READER


At this time, 0130 I want COLOTEH about follower and readers on blogging line. All blogger have follower right and however much your follower but at least you have 1 follower. Some people have more than enough follower on their blog but how much of follower can be your blog reader.? Firstly, I want know which one
the most important between follower and reader.?I dont know the exact answer but my opinion is reader most important for blogger because if you only have follower and no reader it make your post no feedback.





KADANG-KADANG follower penting sebab nak dapat updated
 dari anda tapi tak semestinya follower tu akan datang ke blog anda untuk baca apa yang anda updated, BETUL TAK? so bila mereka2 yang sekadar follow tp bukan reader tidak jenguk blog anda, maka traffic blog anda kurang dan feedback utk post updated anda jugak takde. So, what reason you being a follower?or for what you want follower more than enough but your reader only 5-10% from your follower.?






So kat sini, apa yang anda dapat kalau follower ramai tp dont have any reader or visitor?Then, bagi yang berblog dan post something yang nk mntak pndapat or whtever conform takde and org yng follower ramai pun msti nk some follower give comment on your post,  right?Bg aku tak gune pun kalau follower ramai2 tp tak ramai yang nk jd reader blog kite. Mereka yang ramai follower ni sbb rajin suruh “I follow you, you follow me”tp hakikat nya mereka akan stop following you ALL later, wieeeee(angrybird).


Kalau blogger yang buat tutorial or post yang menarik2 tuh maybe kita yang cari dyer, bkn dyer yang cari so mereka tak ramai follower pun tak pe tp msti ramai feedback dr reader or tp kalau yang sekadar nk post about yourself, about your problem or whatever else ape yang anda mahukan????FOLLOWER or READERS . . . .pls answer, I need reader and feedback right now!!!!


CLICK HERE to show you do not like this post




p/s: aku pun nk follower ramai2
Sorry to say, my english is broken

14 Say Something:

Ayu Na said...

i did mentioned bout followers vs readers in my previous entry..i just feel that a blogger needs readers. coz a blogger is a writer. bila tulis, mesti ade org bace. mungkin the readers read but without giving any comment. indeed, ramai yang nak followers ramai..mungkin sebab excited with the numbers. huhu..yg penting, jadi follower tu seikhlas hati. I disagree with the concept of i follow u, u follow me back.

:)

gmiDOTstudent09 said...

@Ayu Na . yeah mybe ramai org giler tgk nombor bnyk2 that y kadg2 buat blog mcm facebook. add org suke2 bia ramai frend tp tak chat pun. kalau tak bg cmnt pun mybe dyer akan bg feedback such as tekan button like ke an . HAHAHA . tak stuju?why not.?bukan mcm tuh ke blogger nk promote link.

shazwan: said...

bagiku reader yg pntg. kalau ade komen, mknenye ade la org yg bce entry kie. baru syok maa.follow je tp x bce entry org yg kita follow pon x gune gak. sabo jela.

aQ bLuEs said...

apa tujuan buat blog? itu persoalannya?? peace ^_^..
bagi aku blog cuma tempat meluahkan hati yang tak terucap dengan kata2.. hehe.. so, ada pengikut ke xda.. sama aje. hihi.. janji aku suka bg komen pada post orang.. wakakakaaka.

aReLaN said...

msti la reader.klu follower riban2 pn tp tkde feedback cm komen ke apa,xde gne gk.kite pn nk org jd reader kter,kte pn kna la jd reader org kn.give n take maa...hoho...majulah blogger utk negara,bangsa n agama

Mishter Izwän said...

@shazwan: tu lah kan . org skrng asik sebok follow memfollow jerk tp tak bc pun blog org len . so sad

Mishter Izwän said...

@aQ bLuEs Tujuan buat blog depend on org tuh sndri . tp bg @aQ bLuEs mmg untuk meluahkan perasaan that y kalau tak de follower pun tak pe . tp bg yang untuk meluahkan perasaan tp nk mntak nsihat msti la nk reader utk feedback kan . Btw thanks dgn commnt anda

Mishter Izwän said...

@aReLaN That Right, kalau nk nk ade reader utk blog kite, kite msti la jd reader kpd blog org lain jugak kan, Thanks for ur feedback

|Silly-Willy-Sarah| said...

punca asal sy buat blog adalah untuk memudahkan saya blogwalking.. sekarang saya menulis ikut apa saya rasa.. tujuan x cari follower.. siapa datang and baca datanglah.. takde paksaan untuk comment dan follow pon :)

ainol akasyah said...

kalau sy di beri pilihan..sy nak readers lagi byk dari follower..jom la bace entry sy pulak..nak readers byk kene bace entry org lain jugak kan..baru la win-win situation :)

Kenapa perlu buang bayi tu? Kenapa? Apa alasannya?

chEntA said...

dua-dua pun perlu tp,bg pendapat saya lah reader adalah lebih penting..sbb dgn reader la boleh kongsi pendapat dan tny2 pendapat.Kalau followers kdg2 diaorg juz tekan button 'follow' pastu hilang entah kemana..Jadi,saya lebih prefer dgn readers..^_^

Mishter Izwän said...

@ainol akasyah thanks for ur opinion. nnti sy datg bc entry awk n kalau ade updated invite la tuk sy bc . tak de hal.

Mishter Izwän said...

@chEntA betul tuh . kadg2 ckp jerk da follow tp tak pun sbenanyer . kalau tak de reader maka tak de seri la blog kite nie kan . Thanks sudi bg pndapat

loVe puRpLe said...

from my opinion pulak both are important, reader n follower.. reader penting, coz without reader kite x tau info yang kite share tuk useful tak, 4 others. follower oso penting 4 tanda aras wether our blog tu best or tak. (^-^)

Post a Comment

 
Powered by Blogger | Downloaded from Free Templates