Untuk Apa Kita Menuntut Ilmu

Hari ni nak cerita pasal ilmu dan apa tujuan kita menuntut ilmu. Tajuk nie diambil masa kat khutbah jumaat td, menceritakan tentang ilmu yang patut kita tuntut tp aku cuma nk cerita untuk apa kita menuntu ilmu. Pada zaman sekarang ramai yang menuntut ilmu bkn sbb islam menyuruh tp ada yang menuntut ilmu sbb dipaksa oleh ibu bapa dan ada juga sebab untuk
mendapat diploma atau ijazah untuk dapat gaji lumayan atau kerja yang senang.



Ya itu mmg akui, sbb aku pun rs cm tuh dulu tp bile fikir2 balik rezeki tuh dtg nye dari Allah bkn sebab kita ada ijazah atau diploma, kadg2 org yang tak de lulusan SPM pun boleh dpt kerja yang senang dan gaji yang mewah, tp mesti usaha yang lebih.
Sekarang pun ada gak menuntut ilmu sebab ibu bapa yang suruh dan mereka yang baru habis SPM nie pun terpaksa la ikut, itu sebab ramai yang fail atau jadi tak tentu arah. Tuntutlah ilmu dengan ikhlas supaya apa yang kita pelajari senang nk masuk.

Kesimpulannnya, menuntut ilmu sebab islam nak kita menuntut ilmu walau dimana pun, tak kesah la kau kat kolej ke kat sekolah ke kat rumah ke tp menuntu ilmu mmg perlu untuk diri kita, dan juga ilmu yang kita sudah tuntut tuh elok la dikongsi-kongsikan kepada sesiapa jerk supaya ilmu yang kita tuntut tuh mendapat keberkatan. Satu lagi, berblog ni pun kadang2 ade gak ilmu yang kita dpat seperti belajar coding HTML, berkomunikasi, belajar networking dan lain-lain lg semua tuh ilmu tp kalau berblog setakat nk tambah follower tp tak nak jadi reader kepada blog org lain itu namanya wasting time. So, berblog la dengan mencari ilmu2 yang ada di blog follower supaya apa yang kita buat sekarang ni ada manfaatnya. 




klik sini bukti anda pembaca setia




0 Say Something:

Post a Comment

 
Powered by Blogger | Downloaded from Free Templates