Berdosa Mengaibkan Orang Lain

“Wahai sekalian manusia yang beriman dengan lidahnya, (namun) belum masuk iman ke dalam hatinya. Janganlah engkau sekalian mengumpat orang-orang Islam dan jangan membuka aib mereka, (kerana) sesungguhnya orang yang membuka aib saudaranya yang muslim, maka Allah akan membuka aibnya. Dan siapa yang aibnya dibuka Allah, maka Dia akan membukanya sekalipun di dalam rumahnya.” (HR. Muslim, Abu Daud dan at-Tirmidzi)
2012 telah membuka cerita yang hot dimana pelajar cemerlang telah menjadi tidak cemerlang dari segi akidahnya di luar negara!!apesal erh beliau jadi
macam tuh, itu hak dia nk jadi cam tuh nnti dia insaf dan dpt balasan!!"tapi kita kena tegur dia kalau dia salah" yes tegur tapi dengan membuka aib org tuh ke? ada ke kita2 ni menegurnya?tapi sebaliknya membuka aib org itu sehinggakan kecoh sluruh masyarakat islam di Malaysia "syaitan bertepuk2 tangan tahu bahawa anda sedang melakukan perkara yang di larang".


Sebagai contoh anda telah meletakkan gambar beliau di blog2 atau di wall facebook dan memberitahu beliau "manusia yang teruk, tidak tahu hukum hakam, dulu baik sekarang Nauzubilla!!cuma Allah sahaja yang tahu" itu adalah perkara yang telah membuka aib seseorang dan hukumnya adalah berdosa!! Janganlah kita sesekali membuka aib orang, sesungguhnya tiada guna dengan cara ini untuk menegur atau apa sebenarnya motif untuk kita menayang gmbar2 beliau, biarlah dia dengan kehidupan disana, orang yang teruk2 ramai di Malaysia, tegur la mereka2 ke jalan yang benar!!!

7 Say Something:

Cik Aini Lavender's said...

setuju bangat!
sesuatu yg tjdi tu mesti ada sebab kan =p

Mishter Izwän said...

That rite, hope ramai la org yg seperti awk

susulemakmanis said...

nice one=)

Cik Zai said...

Saya sangat setuju dengan anda ^_^ ..

Mishter Izwän said...

tengs kpd yg bg feedback (cik zai, susulemakmanis)

NoorAtika MohdAzali said...

org kita cepat melatah kot..
dpt ap2 trime je tnpa usul peksa bnda tu sahih ke tak..
and tak perlu kot cakap buruk pasal org..
satu jari tnjuk kt org, yg lebihnye balik kat diri kte sndiri..

peace ya =)

Kakzakie said...

Banyak kes mengaibkan telah digembar-gemburkan sekarang nie. Semakin pula ia menjadi isu besar...

Kes liwat, kes cerai, kes dedah aurat, kes rasuah... segalanya terdedah sana-sini. Kita ambil iktibar darinya saja, dan janagn jadi sebagai lidah menyambung isu...

Post a Comment

 
Powered by Blogger | Downloaded from Free Templates