Mengharapkan Orang Lain


Gambar Sekadar Hiasan

Mengharapkan orang lain adalah 1 sikap yang agak negatif tp ramai yang mempunyai sikap ini termasuklah aku sendiri, but not really just sometime!

Aku menceritakan attitude ini bila aku terasa yang sekarang aku terlalu banyak mengharapkan orang lain. In college, aku slalu mengharapkan orang lain untuk buat group assignment, aku slalu mengharapkan orang lain untuk membelikan makanan aku, aku mengharapkan orang lain untuk study paper exam aku.<-- yang ini agak teruk sikit. However, sometime people will fed up with my attitude and lastly I need do all thing above with myself  dan kadang2 orang lain plak mengharapkan aku utk buat semua include ubat gigi pun nk mengharapkan orang lain beli.<---yang ni sudah parah.

Itu di kolej, kalau di rumah family aku, aku selalu mengharapkan adik aku masakkan maggi bila tiada sarapan pagi, hahaha, baik tak adik aku <--bodek sikit.

So, korang pernah ke ade sikap macam nie? agak2 kalau sudah kahwin ade tak yang suami/isteri sikap macam nie, takut nanti nk mandi pun mengharapkan suami/isteri tolong mandikan <--- yang ni agak romantik lah tp kalau mengharapkan suami/isteri asik berjaga waktu malam buta time orang tengah seronok tidur untuk menjaga anak sedang sakit <---nie maybe boleh buat gaduhhh. 

Papepun, bukan semua orang ada sikap macam nie, kalau ade pun bukan mereka yang nak, cuma kena makesure ade sikap ingin berubah kepada yang lebih baik, itulah yang sebaik-baiknya.

P/s :- Selamat Menyambut Awal Ramadhan



27 Say Something:

LaLa mhdnor said...

mengharapkan org lain jawab soalan susah, pastu tiru :P hahahha

Asyiqin Haulisah said...

mengharap org lain, hehe saya pun. sbb kdg2 feeling malas tu datang secara tiba2.

MizzTina said...

kdg² terlalu bersikap mengharapkan org lain pun xboleh.. belajar berdikari itu adalah lebih baik kecuali mmg btl² xboleh buat..

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

kena belajar berdikari ekkk sebab lelaki gituew
nak harap org lain blh tp jgn selalu la
fighting !!

Nurul Husna Mohd Hassan said...

yang mandi tu senang je, masuk dalam mesin basuh je :)

Aishah Jahirah said...

hidupkan saling bergantung...memang xhidup la kalau xharapkan org lain...cuma berpada2 dan biarlah kena tempat dan masa yg sesuai...;)

baBy said...

Biasalah , manusiakan memang dilahirkan untuk cari perubahan and untuk jadi yang lebih baik :)

AmyZana said...

selalu je mengharapkan org. hoho
*susah nak berdikari*

tirahzairi said...

tirah pon pnah gak....selalu harapkan kawan ingtkan tarikh2 penting...xpun, buatkan..hehe

teratak hati said...

mmg kdg2 ada sikap cam tu..dh kawen pun selalu nk harapkan suami je..tapi kena tolak ansur jgk la..klu tk mmg blh gaduh..

IntaNBerliaN said...

singgah balas kunjungan sambil follow..

*cantiklah blog ni :-)

mama aryan said...

salam ukhwah..singgah dsini,akak follow.
hensem kartun berbaju melayu tu..hehe

dwaty said...

berdiri di atas kaki sendiri mungkin lebih baik... terutama buat lelaki... kan nak jadi pemimpin... tapi bukan sebab dah jadi pemimpin keluarga boleh mengarah itu ini... bab mandi takpe kot siru bini mandikan... hahahaha

nuyui a.k.a miss YUI said...

jgn selalu cmtu yer =)

Cik mama said...

tak selalu buat.. coz tak suka nak m'harapkan org buat apa yg kita nak... erkkkk

izz iizza said...

kena berubah ni..:)

rasanya usaha sendiri lebih memberikan kepuasan berbanding mengharapkan bantuan org lain...

pada pandangan sy la..:)

syiela said...

jangan amalkan dik... kang dah kawen nanti anak nangis tengah malam ko sedap je tido mau gaduh nanti.. hehhehe itu contoh ye.. gurau2 je jgn terasa pulak

Wanieys said...

xelok selalu hrpkan org buat sendiri baru akan terasa kepuasannya..takmo2 selalu mcm tu yer hikhik

asfira aminuddin said...

i jarang ada sikap camni sbb i suka bwat benda sendiri. tapi my brothers sebijik macam u laah. suke suruh i bwat tu, bwat ni, eish menyampah. hahaha

Mizz ErMa said...

hahaha..tu benda normal kot? err..normal ke? hehe pape pon, slmt menyambut awal ramdhan jgk..lagi beberapa ari je lagi kan..=)

ainraus said...

sikap ni mmg ada dalam diri. kadang-kadang.
i admit i have it too, sometimes! :)

Noraim said...

kalau mengharapkn org lain beli makanan tu selalu sgt. haha.

missSenget said...

harapan menjunam-junam..


ayat masa kecik kalo harapan dikecewakan..

eita said...

susah kalau terlalu mengharap kan orang...

ツ Bieaz ツ said...

Bie kekadang je buat perangai macamnie hehehe lagi2 taim tgh malas :P

Detective Fiqa said...

hehehe betull tuu. sikap bergantung kpd org lain ni payah kott. hahaha. kan kan?


:: ehem2. kite pun rindu jugak hehehe. serius tak tipu :P hehehe. but dont worry, kalau df takde busy. memang sentiasa bw kat blog ni. insyaAllah :D

ain dzaya said...

selaamt berpuasa!!!!mulakan azam ramadhan yg baru!!!!!!!

Post a Comment

 
Powered by Blogger | Downloaded from Free Templates