Pandangan Cina Bukit Terhadap Pemegang Diploma


Assalamualaikum Korang :) Sehad? . . . Esuk masuk mnggu ketiga aku sebagai pekerja . . tired? Tak jugak . . cuma tension bila balik rumah kena jadi baby sitter plak. hasihhh~ tak pe la kan, nie lah time untuk aku praktikal jadi BAPAK :P

Nk story siket pasal title entry kali nie dan benda ni pun aku dah alami dua kali. . first masa aku praktikal then now time aku kerja plak . . almaklumlah, pekerja kilang macam aku nih di kelilingi orang yang di gelar cina bukit yang tak tahu bahasa engineering even kerja under engineering field. <--Bajek macam aku terer bahasa engineering kan :(

Gambar Sekadar Hiasan via Google
Okeh, nak di pendekkan cerita, orang cina yang kerja kilang dalam bahagian technical selalunya mempertikaikan atau memperkecilkan orang yang ada diploma dan masuk dalam bahagian technical di kilang. "lu tak payah amik diploma habis ribu2 masuk sini kerja..lu datang sini wa boleh ajar maa~ sekalang olang tak de sijil pun boleh kerja maa~olang tnya lu experience" kata cina bukit kepada aku. . . hurmmm :(

Aku cuma berdiam sbab kalau aku ckap nanti dorg tak paham, almaklumlah~ ball catch pun tak tau . . buat mold dah belas2 tahun :(. itu pandangan dorang kepada diploma holder macam aku tapi pandangan aku untuk masalah macam ini ialah . . actually, experience and certificate both are important thing. . before kerja must be have certificate, because tuh yang akan di tanya atau di lihat time interview, and experience akan membantu kita untuk lebih senang dapat kerja. So, untuk fresh yang tak de pengalaman memang susah nak dapat kerja. Bila dah dapat kerja, that time lah kite perlu cari pengalaman sebanyak mungkin. .  so next, kite tak kan kerja di bawah lagi. mungkin dari asst. engineering boleh jadi engineer atau mungkin dari tool maker macam aku boleh jadi tooling designer plak.

Bagi cina bukit yang tak de certificate dan mengharapkan pengalaman, that why dowang kerja di bawah berpuluh2 tahun. cuma yang pandai 'kipas' jerk boleh naik smpai ke manager. Kalau lah kat malaysia nih orang melayu yang mengoperasikan kilang2, msti cina2 bukit tuh berlumba2 untuk dapatkan diploma/atau degree. . . Do you believe it?



P/s:- Sambung Blogwalking Esuk Malam Okey

25 Say Something:

Mya said...

hmm setiap orang akan ada pendapat tersendiri. certificate dan pengalaman sama2 penting kan:)

Detective Fiqa said...

yeahh biasalahh dieorg .memang tradisi dieorg gitu. lagipun bangsa dieorg tak mo malay berjaya =="

NIZAM said...

bila masuk tecnical line cam gini kot. nak2 staf yang lama2 yang takde cert.tp experience bertahun2 dalam bidang dorang, abes dikata fresh grad takreti buat keje, takpaham sungguh. dia takpela dah bertahun2 keje tu. takkan nak banding dgn budak2 br abes blaja. kan emo dah aku ni.

Rai said...

zaman certificate penting dah lama berlalu.. kalau just nak mudah entry + first basic salary agak tinggi..certificate membantu..tapi utk pangkat bagai tu biasanya experience la..

pada aku kaki kipas kalau kipas dengan cara yang betul tak de salahnya..berlaku kat mana2..cara yg betul tu maksudnya bukan dengan menjatuhkan orang lain. dan kenalah buat kerja dengan baik.

kalau kerja bagus tapi tak pandai nak berbaik dengan bos..tak pandai marketing diri sendiri macam mana nak naik..benci ke tak suka ke.. hakikatnya macam tu lah dunia pekerjaan..

eita said...

pendapat masing2....

boleh ke jadi baby sitter ni?..macam confius je..
hehehhe

widiea azira said...

wahh boleh ke ni haha

nuyui a.k.a miss YUI said...

erk..no komen..pndgn msing2.. =)

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

certificate still important if x der certificate sapa nak ambil keja...buat apa study smpi PHD if keja x guna certificate??? but of coz nak naik pangkat etc org tgk base on experience. ni pandangan ai la plak...org punya pandangan berbeza :))

izan mama mia said...

ekr...xtau nak komen apa !!

Everything's Everythings said...

Yup betul pndangan kau,
kdg2 yg aku perasan chinese ni bkn stkat experience je kerajinan diorg pun not bad ^^
tak kisah la chinese China ke Chinese Malaysia ke semuanya sama je ^^
sebab tu bagi mereka asal ad experience boleh punya..

Wanieys said...

no komen..atas pendapat msg2 la hihi...wah boleh upah jd babysitter ni hikhik

TF said...

dua2 penting kan..kena bersaing kuat

Aishah Jahirah said...

owh itu istilah cina bukit....akak xpenah dengar sebelum ni..ye dua2 penting.tp ada sesetengah majikan tgk experience lbh.terpulang pada tempat dan keadaan le kot.

kay_are said...

22 penting sebenarnye.. time intervew bese nye akan tengok kita nye kelulusan certificate sume.. pengalaman tak pengalaman tu yang decide gaji cane.. tapi kalau ade certificate, at least dah tau basic kita leh mintak sampai bape kan? hmm

ツ Bieaz ツ said...

2'2 penting tapi xtaulah selalu ada gak mcmtuh sikit2 pengalaman yg kena tanya.peHhhh benci gak orang jenis mcmnie..

betul sangat yg tau kipas je cepat naik hihi...

missSenget said...

persoalan aku spjg baca entry ni..

'kenapa cina bukit..?'

Ayumi Comot said...

first tyme dgr istilah cina bukit,huhu

El-Janna said...

i belibit...

teha said...

caye laa jugak kot.. hahahah !

aku HaniAsyira said...

2,2 kena kan... certificate nak tgk.. pengalaman pun nak tgk..

dear yayah said...

saya pun pnh alami mende mcm ni. even as a degree holder.. in sya Allah.. bia la org nk ckp apepun, y pnting kita bhgia :)

♥ sitifarhana ♥ said...

pelajaran penting, skil dan pengalaman pon pntg...kena la seimbang..hehe

ayut said...

both is important...but ayat last tu..ye ker?

Zatty Musyux said...

GIVEAWAY TERBARU ! LOMO CAMERA ? IPAD ? join sini cepat ! syarat mudah . baca dulu baru tahu

http://fatinkedingsecret.blogspot.com/2012/09/misc-giveaway-by-fatin-fitrah-dan-aina.html

Nurul Husna Mohd Hassan said...

2 2 penting :)

Post a Comment

 
Powered by Blogger | Downloaded from Free Templates