Oh!Legoland~ Tipah Tertipu

Salam sejahtera kepada semua, aku baru saja lepas menonton Piala AFF dimana Malaysia kalah 0-3 kepada singapura pada perlawanan pertama, but still have chance.. keep it up Harimau Malaya :)

Niat sebenar aku menaip entry pada hari ini ingin menceritakan kisah penipuan antara aku dan dot dot dot.. nak dijadikan cerita sedih, siang tadi aku pergi ke Legoland nak redeem annual pass tapi pass yang aku nk redeem is not valid.. what the heck man!!~ PANAS jugak la aku kat counter tuh sbb mereka said it not valid and cant redeem because . . . .

2 Minggu lepas, akak aku offer beli annual pass dengan harga yang murah dan orang yang jual tuh pun kawan kakak aku. BTW, kawan kakak aku tuh pun actually orang tengah je and tak tahu siapa sebenarnya yang memandai jual annual pass dengan harga yang murah. So, aku pun apalagi just beli tanpa ragu-ragu siap recommend kat member aku lagi. Last week jugak kawan akak aku and akak aku pergi redeem annual pass tuh dan tiada masalah pun time tuh but after that when my sister friend come again the annual pass had block because. . .

Sebelum aku pergi untuk redeem annual pass tuh akak aku pun dah bagi tahu yang annual pass nie bermasalah.. so dalam perjalanan lagi aku da redha kalau aku tak boleh nak redeem annual pass tuh :(
Sebenarnya, sesiapa yang beli annual pass Legoland dengan harga murah adalah kena tipu sebab, orang yang jual annual pass ni (dalang penipuan) membeli annual pass online menggunakan credit card orang lain dengan maksud lain penjual telah mencuri/menghack/mempalsukan credit card orang lain untuk membeli annual pass melalui online dan menjualnya dengan harga murah kepada mangsa-mangsa yang ingin "barang murah". Once mangsa credit card sudah sedar akan transaksi yang di gunakan oleh orang lain maka mangsa itu tadi membuat repot polis dan meminta ganti rugi daripada pihak Legoland.


Jadi, semua transaksi yang dibuat melalui credit card palsu itu di batalkan dan semua annual pass yang sudah redeem menjadi card di block oleh pihak LEGOLAND. Oleh itu, aku yang jadi mangsa penipuan "barang murah" perlu membuat report polis and FYI, penjahat masih aktif membuat kerja-kerja penipuan ini. I warn you so that jangan beli kalau ada orang offer murah kat you all okeh :) sebab ramai jugak yang jadi mangsa penipuan ni. . .

Conclusion, jangan ingat "barang murah" berkualiti atau safety . . so beli lah barang yang berkualiti dan selamat walaupun harganya mahal :) . . first time aku kene tipu macam nie, selalunya tgk kat tv berita/drama jer then dalam hati bercakap "senangnya dia tertipu"

#facebook sekarang tengah hot mengenai isu AYUNI..tapi aku masih belum kenalpasti apa isunya~ korang tahu?

38 Say Something:

Ain Norainsyah said...

humm..kita ni asyik fikir nak murah je, tak fikir mende lain.lastly, sendiri yang rugii.. :)

Angelene Bong said...

Tak pe lah. Anggap saje sebagai pengajaran. Kita tak akan belajar if tak de kesilapan untuk dipelajari. :D

ELeEa said...

pernah kena juga...tp voucher kfc yg dapat di Internet..
bila nak reedem staff tu kata xboleh sbb tak valid...malu sgt rasa...wuwuwuwuw..nasib baik staff tu kata ramai jugak yg bawak voucher mcm tu =)

izan mama mia said...

tq berkongsi pengalaman...

Kesuma Angsana said...

so belajar dari pengalaman ye dik

kay_are said...

dah nasib.. lepas ni kne lebih ati2 dan jangan terpedaya ngan bende2 yang mahal tapi tibe2 dijual murah macam tu ye..

aku HaniAsyira said...

kena berhati2 lepas ni kan.. jenayah dimana-mana (pinjam citer 999 jap)

sape ayuni tu??

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

ma kasih yer dik share pengalaman kt sini

Nisa Hussin said...

ayuni tu budak yg kene bash kat Twitter tu . hahahha kita pon tak tahu apa salah die. tak aktiv sgt Twitter .

tirahzairi said...

uihhh...bahaya2

Ayumi Comot said...

hurm....xpernah lg terjadi kat ayu..harap2 xpernah...

isu ayuni? xpernah dgr pun...

cinta siswi said...

nk gelak blh x?? hahaha..

make it as a 'pengajaran' tau iwan.. manusia skrg nie mcm2.. xleh caya sgt..

siswi xkena lg.. kalau kena maunya menangis berhari2..haha

saifudin said...


kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Berikan yang terbaik pada dunia, dan yang terbaik akan kamu dapatkan.

chemay said...

so nyaa nih dah masuk ke belum legoland?
*angkat2 kening*

Cik Aini said...

Haish
bleh angin satu bdn ni mcm ni..watnya plak kalo dtg dr jauh nun d utara sana kan...rs cam nk bommm je lego land tu.hahaha

wisata bakti alam said...



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

teha said...

lps nie kena lbih careful laa kan :)

Hnahdy said...

Ayuni? xtau lak.siapa dia tu

outbound malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

Nurul Aisyah said...

huhu....sian abg izwan kitew ni...lain kali adelah kot rezeki :D

Princess Nusy said...

ksiannye..kne hati2 pasni..^^

Nurul Husna Mohd Hassan said...

lepas ni kena hati2 ye dik.. :)

Ain Dzaya said...

kesianye..semangat kemain nak pergi legoland tibe tibe..tak boleh masuk...huhu

ainraus said...

wow. thanks for the reminder! cuak jugak nak beli brg murah actually.

CiK FizA said...

oit2. update blog cepat. taun 2013 dh skrg nie. heee

Detective Fiqa said...

hai bro :D
lama tak datang sini. busy ye?
sama lah :D haha
btw pasal tu hmm mcm2 bende yg berlaku.selidik dulu tau :)

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

birthday party said...

nice post :D salam kenal yaaaa

KaK LimAh Si SupiR said...

kesian nye T_T

*mai lawat stlh lame xdtg :P

Bieaz said...

pengajaran sangat2 tu pasnie kena bhati2.

bila lagi nak update cite baru??

AuraFIza said...

Really?? Lucky me sebab memang hampir terbeli jugak haritu. Setelah pk 1001 kali, akhirnya tak jadik beli. Haih.. Macam2 cara orang skang ni nak dpt duit haram!

amir aizat said...

Sabar ya, huhu

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Liza Licha said...

kesiannya ..

EyqaLuvender said...

tak baek betol org yg menipu tu....ish~

nabihah hamid said...

jahatnyaa..

ELeEa said...

Kena hati-hati selalu
tak kira barang murah ke mahal ke kadang2 ada masalah juga
Blogwalking here
jemput ke blog sy : KLINIK KESIHATAN PUSPANITA PUTRAJAYA

Ольга Петрова said...

Любовь- проститутки на ночь nn.senoval24.com "barang murah" perlu membuat report polis and FYI, penjahat masih aktif membuat kerja-kerja penipuan ini. I warn you so that jangan beli kalau ada orang offer murah kat you all okeh
Позитив 24. Красивая блондинка! встречусь с умным, добрым, щедрым мужчиной для приятного отдыха! В Союзе я был одет настолько плохо, что меня даже корили за это.

Post a Comment

 
Powered by Blogger | Downloaded from Free Templates